Bios Pili

Bios Pili

BIOS pili, günümüz bilgisayar sistemlerinde mutlaka olması gereken ve olan bilgisayar teknolojisinden biridir. BIOS pili hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar sistemlerinde tercih edilen detaylardan biridir. Görünüş itibariyle saat pillerine benzeyen bir yapısı oluyor. Bu tasarım geçmişten bugüne kadar hiç değişmemiş tasarımlardan biridir. Yıllardır değişen tek yapısı pillerin inceliği olmuştur. Eski nesil BIOS pillerinde kalınlık biraz daha fazlaydı. Ancak, yeni nesli BIOS pillerinde bu kalınlık çok daha incelmiş bir durumdadır.

BIOS pilinin görevi, bilgisayar sisteminin kapalı olduğu durumlarda devreye giriyor. Sistem kapalı iken, açılma görevleri, tarih ve saat gibi bilgileri kaydederek sistem açılırken bu bilgilerin kullanılmasına olanak tanıyor. BIOS pilleri olmasaydı, bilgisayar sistemimizi her açtığımızda saat ve tarih gibi detayları sürekli olarak düzeltmemiz gerekirdi. Yeni nesil bilgisayar sistemleri sürekli olarak internete bağlı olduğundan dolayı bu pilin bilgilerine ihtiyaç yokmuş gibi görünebilir. Ancak, bilgisayar sistemi açılırken wi-fi donanımı çalışmadığı için ilk aşamada bu bilgiler ile sistem başlatılıyor.

BIOS Pili Nasıl Değiştirilir?

BIOS pili, özellikle sistemin internete bağlı olmadığı durumlarda çok ihtiyaç duyulan bir bileşendir. Sistem internete bağlı olmadığı durumlarda bilgileri anlık olarak kaydederek, sistem kapandığında bu bilgileri kayıt etmeye devam edebilir. Ek bilgi olarak, bilgisayar sistemi kapalı olduğu durumlarda bile saat ve tarih gibi bilgileri sürekli olarak devam ettirebilir ve siz bilgisayar sisteminizi günler sonra açsanız bile tarih ve saat kesinlikle doğru olacaktır.

BIOS pili bitmeye başladığında veya bittiğinde bilgisayar sisteminiz tarih ve saat konusunda şaşıracaktır. Özellikle pil tamamen bittiğinde tarih ve saat bilgileri kesinlikle yanlış olacaktır. Bu durumda BIOS pilinin değiştirilmesi gerekecektir. Bilgisayar üretici markalar, sisteminizi BIOS pili ile gönderiyor. Ancak, diğer bileşenlerde olduğu gibi bu pilin de yedeği olmuyor. Zaten, son nesil bilgisayar sistemleri en iyi teknoloji şartları ile üretildiğinden dolayı bu piller kolay kolay bitmiyor. Dolayısıyla böyle bir ihtiyaç da uzun süre olmayacaktır. Çok uzun zamandır kullandığınız bir bilgisayar sistemi varsa ve böyle bir sorun yaşıyorsanız yeni bir BIOS pili tercih ederek bu problemi çözebilirsiniz.